Wat zijn de belangrijkste kleurentrends voor 2024?

De kracht van kleur

Kleur is meer dan alleen verf op een muur – het is een krachtige uitdrukking van emoties, een weerspiegeling van onze percepties en een beïnvloeder van ons gedrag. Het rood van passie en de rust van blauw zijn slechts het topje van de ijsberg van emoties die kleur kan oproepen. Door bewust te kiezen welke kleuren we om ons heen hebben, kunnen we de sfeer van een ruimte en zelfs onze eigen gemoedstoestand beïnvloeden.

Kleur is ook een taal op zich, een manier om boodschappen over te brengen zonder woorden. Denk aan het frisse groen van milieuvriendelijkheid of het tedere roze van liefde en romantiek. Kleur trekt de aandacht en bepaalt de visuele hiërarchie, waarbij heldere tinten vaak de hoofdrol spelen en belangrijke elementen benadrukken.

Kleurpsychologie onthult dat verschillende kleuren verschillende psychologische reacties oproepen. Geel kan vreugde en optimisme stimuleren, terwijl zwart vaak wordt geassocieerd met kracht en elegantie. Het is verbazingwekkend hoe kleur onze stemming kan beïnvloeden, boodschappen kan overbrengen en onze percepties kan vormen.

Kleurentrends

Kleurentrends zijn een spiegel van onze samenleving, een weerspiegeling van onze cultuur en maatschappij. Ze evolueren en veranderen naarmate we als samenleving groeien en ons ontwikkelen. In de mode- en designwereld zien we kleurentrends als een dynamisch onderdeel van het creatieve proces. Ontwerpers volgen deze trends om hun collecties en producten relevant te houden voor ons, het publiek.

De tijdsgeest

De tijdsgeest wordt gekenmerkt door transitie. Zo zijn er de klimaatcrisis, vluchtelingencrisis, polarisatie, natuurgeweld en oorlog: om er maar een paar te noemen. Ten opzichte van voorgaande jaren kijken we wel wat anders tegen de polycrisis aan. We nemen de problemen serieus maar onze reacties zijn te omschrijven als mixed emotions. Je wilt iets maar wilt het tegelijkertijd ook niet.

De tegenstellingen in de maatschappij worden steeds groter.  Welke kant gaan we op? En wat zijn we bereid op te geven? Onze vakanties, ons favoriete eten, onze auto? De tegenstellingen tussen wat goed is voor later, maar lastig voor nu, zorgen voor innerlijke onrust.

De tijdsgeest vertaalt naar kleur: nostalgie, verbinding, balans, rust en optimisme

Wat opvalt, is de verschuiving na jaren van grijstinten naar de bruinen. Dit ontstaat door de behoefte van consumenten aan warme en uitnodigende tinten geïnspireerd door de natuur. Deze trend, die een aantal jaren geleden begon, zet zich voort en roept een  nostalgisch gevoel op.

Donkerbruin wordt dé kleur, waarbij rijke chocoladebruine tinten populair zullen worden. De groeiende populariteit van donkerbruin weerspiegelt ons verlangen naar natuurlijke elementen en woonruimtes met een vleugje nostalgie.

Het groen wordt zachter, in lijn met de groeiende wens om ruimtes te creëren die in harmonie zijn met de natuur en waarbij het groen helpt de grenzen tussen binnen en buiten te vervagen. Blauw draagt bij aan de balans. Vanuit de modewereld vinden meer nostalgische warme tinten hun weg naar onze woonkamers. In de rode kleurenfamilie zien we rijke en gezellige terracotta, stoffige roze tinten, dieprode kleuren zoals bordeauxrood en wijnrood, licht paars en bruine tinten met aardse rode ondertonen.

Perzik, abrikoos, de zachte terracotta tint zal in het komende jaar toenemen. Het wordt beschouwd als de perfecte tint voor een wereld die op zoek is naar rust en optimisme, een broodnodige opkikker gezien de voortdurende emotionele uitdagingen en onzekerheden over de toekomst voor consumenten.

Warm lichtbruin zal naar verwachting de grijstinten als neutrale kleur vervangen in het nieuwe jaar. Na jaren van grijze en monotone kamers lijkt er nu een verlangen te zijn naar warmte en kleur, terwijl toch het aardse palet behouden blijft.

Kleur begeleidt ons op onze weg naar een toekomst vol kansen. Laten we samen genieten van de mooie wereld van kleur en erkennen hoe het ons kan verbinden, motiveren en veranderen.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste kleur?  Ik help je graag met kleuradviezen, interieur ontwerpen en styling. Of kijk op mijn Pinterest voor meer ideeën voor kleur https://nl.pinterest.com/christelvanexel/kleuren-2024/