Hoe maak je een bohemien interieur?

De bohemien interieurstijl

De afgelopen jaren is de bohemien interieurstijl steeds populairder geworden. Kenmerkend voor deze stijl zijn de kleurrijke en eclectische elementen vaak met een vintage of een etnische touch. Het is een zeer creatieve en persoonlijke stijl omdat deze geassocieerd wordt met reizen, vrijheid en avontuur.

Waar komt de bohemien interieurstijl vandaan?

De bohemien interieurstijl is ontstaan in de jaren ’60 en ’70 en is geïnspireerd door de hippiecultuur en het verlangen naar vrijheid en creativiteit. De naam komt oorspronkelijk uit Frankrijk, het woord bohème dat verwijst naar de flamboyante levensstijl van kunstenaars, artiesten en intellectuelen die zich afzetten tegen de gevestigde orde. Net als de hippies uit dit tijdperk. Het bohemien interieur kenmerkt zich door een mix van kleuren, patronen en materialen, vintage meubels, natuurlijke elementen en een ongedwongen sfeer.

Deze bohemien interieurstijl is vooral populair onder jongeren zoals de millennials en Generatie Z. Zij zijn vooral geïnteresseerd in duurzame en unieke stukken in plaats van de standaard interieurartikelen.

Hoe maak je een bohemien interieur?

Een bohemien interieur kun je creëren door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga voor warme en rijke kleuren zoals donkerpaars, oranje, rood, indigo, olijfgroen en turkoois. Gebruik deze kleuren in combinatie met aardetinten zoals beige, bruin en grijs.
  2. Gebruik patronen en prints zoals etnische prints, mandala-patronen, geborduurde stoffen, bloemen, dierenprints en franjes. Deze patronen en prints kunnen worden gebruikt op kussens, dekens, gordijnen en tapijten.
  3. Kies meubels met een vintage uitstraling zoals rieten stoelen, rotan lampen en houten tafels. Voeg natuurlijke elementen toe, zoals planten, schelpen en houten decoraties.
  4. Gebruik veel textiel in verschillende texturen zoals fluweel, katoen, linnen en wol. Gebruik deze stoffen op gordijnen, kussens, vloerkleden en tafellinnen.
  5. Creëer een warme en gezellige sfeer door gebruik te maken van lampen met gedempt licht. Kies voor lampen met verschillende kleuren, materialen en vormen.
  6. Voeg persoonlijkheid toe aan je interieur door het toevoegen van souvenirs, foto’s of kunstwerken die je hebt verzameld tijdens je reizen of die een speciale betekenis voor je hebben.

De bohemien interieurstijl heb ik gebruikt in het ontwerp van deze slaapkamer. Ik heb gekozen voor aardekleuren, bordeauxrood, terracotta en zachtroze. De franjes en de prints komen terug in het vloerkleed. Rotan is verwerkt in de verlichting en de spiegel. Beige pluimen mogen tot slot niet ontbreken.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het maken van een bohemien interieur? Ik help je graag met kleuradviezen, interieur ontwerpen en styling. Of kijk op mijn Pinterest voor meer ideeen voor een bohemien interieur: https://nl.pinterest.com/christelvanexel/bohemien-interieur-2023/