Begin februari heb ik een bezoek gebracht aan de Furniture & Light fair in Stockholm en de Stockholm Design week. Het was al weer een aantal jaren geleden dat deze beurs georganiseerd was vanwege de pandemie. Dat was wel een beetje te merken aan de bezetting van de beurs. Deze wordt gehouden in 3 hallen maar aan de randen met name waren er toch veel lege plekken. Ook wat betreft de bezoekersaantallen vond ik het relatief rustig.

Desondanks heb ik veel inspiratie opgedaan en vele bruikbare dingen gezien. De Scandinavische interieurstijl blijft immers ongekend populair.

Wat is nu het meest kenmerkend voor deze stijl? Dat is toch wel de functionaliteit en vormgeving. De stijl is weinig uitgesproken en geeft een rustig beeld. Ook in Scandinavië is en blijft de natuur de belangrijkste vorm van inspiratie wat terug te zien in is in de ronde en organische vormen en de gebruikte materialen.

New is the new wrong

Buiten de beurs werd ik nog even geattendeerd op het feit dat de grondstoffen nu echt uitgeput en op zijn en dat we ons moeten focussen op hergebruik en op het gebruik van nieuwe materialen.

En misschien ook wel consuminderen in plaats van consumeren.

Installatie van Front

Bij de ingang van de beurs stond deze installatie van de Zweedse design studio Front. Hightech wordt hier gecombineerd met traditionele technieken zoals weven en borduren. Dit alles vanuit een fascinatie voor de natuur. In een kleine bioscoop kon je zien hoe natuurlijke verschijnselen zoals een kabbelend beekje werden geprojecteerd op een rotsvormige bank van Moroso. Was echt mooi om te zien.

Er waren diverse rotsvormige ‘bank’elementen van geborduurde en geweven stoffen die versierd waren met glitters. Dit sluit mooi aan bij de trend Beauty beyond destruction van Christine Boland. De gehele installatie was voorzien van een vloerbedekking die ook weer op een rots leek (Moooi).

In deze installatie werden daarnaast nog een aantal design-items getoond waardoor je snel een indruk krijgt waar de innovators mee bezig zijn. En welke mogelijk nieuwe trends ontstaan.

Ook in deze presentatie vallen een aantal  ‘spiegelende’ en reflecterende elementen op. In het midden de ‘Blow away vaze’ van Moooi. Een idee wat afkomstig is uit een video game maar waar Marcel Wanders een echte variant van gemaakt heeft. In een omgeving die niet bestaat, kun je nieuwe objecten creëren waarvan het interessant kan zijn om die in het echt te maken.

Bij de stoel vind ik de luchtige vorm opvallend, deze zag ik ook op de Maison et Objet. Ook hier zie je de paddenstoel als inspiratiebron.

Vormgeving

Wat betreft vormgeving valt op dat de ronde en organische vormen domineren. Maar we zien ook veel grafische vormen. De natuur is en blijft een belangrijke vorm van inspiratie wat blijkt uit een bank in de vorm van een rots of een lamp in de vorm van een bloem. Opvallend is de opkomst van de paddenstoel. De ribbel en de tube blijven veelgebruikte vormen.

Houtsoorten

Qua houtsoorten domineren de lichte houtsoorten niet meer, dat zijn vooral de warmere houtkleuren en walnoot. De verdeling tussen walnoot en licht is 80/20. Verder valt op dat alle houtsoorten heel rustig zijn van structuur, kwasten komen niet voor. Het strakke en gelijnde overheerst maar soms kom je ook wel wat bloemen tegen.

Akoestische producten

Veel voorkomend zijn ook de akoestische producten. Geluidsreductie is vandaag de dag dus wel een ding. Dat heeft vooral te maken met de bouwwijze waar veel gebruik gemaakt wordt van harde materialen. We waren met name onder de indruk van Baux die veel gebruikt maakt van gerecycled materiaal: petflessen en pulp.

Kleuren

Wat betreft kleuren blijven de aardse kleuren en vooral groen veel voorkomend. Roze zien we ook veel evenals de oranje. Nieuwe kleuren zijn lila, mintgroen en zachtgeel waarin je dus weer duidelijk ziet dat het interieur de mode volgt.

Materiaal

Qua materiaal valt op dat chroom weer meer gebruikt wordt, spiegelend of mat. Ook travertin is een veel gebruikt materiaal net als vilt.

Verlichting

In verlichting valt op dat er veel gebruikt wordt gemaakt van diffuse verlichting en papier is een veel gebruikt materiaal. En de paddenstoelen vorm valt op, dan met name in verlichting.

Het was heel inspirerend om weer op een internationale beurs rond te lopen. Ik kijk al weer uit naar de volgende editie !!

Tis Chris interieurontwerp