Eind maart bracht ik een bezoek gebracht aan de beurs Maison et Objet in Parijs. Deze beurs wordt twee keer per jaar georganiseerd en is onderverdeeld in Maison waar je met name de grotere stukken voor het interieur vindt en Objet waar alle accessoires gepresenteerd worden. Je vindt hallen vol met vazen, geurkaarsen, kussens, potten en pannen.
Wat is mij het meest opgevallen?

Trend 1 The future is local

Het wordt steeds belangrijker om spullen maar ook diensten lokaal aan te kopen. Het milieu-aspect ligt aan deze ontwikkeling ten grondslag maar deze trend wordt nog eens versterkt door diverse globale ontwikkelingen. Denk maar eens aan het gestrande containerschip in het Suezkanaal dat aantoonde hoe afhankelijk we zijn van bijvoorbeeld China. Recente voorbeelden zijn de sterk toegenomen brandstofprijzen die voor behoorlijke prijsstijgingen zorgen evenals de oorlog in de Oekraïne. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat onze focus verschuift van globaal naar lokaal.

Maison & Objet paris

Trend 2 Duurzaamheid

Daar kun je op deze beurs niet omheen. Er is veel aandacht voor de herkomst van materialen en er wordt veel gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Zo is het tafelblad op de linker foto gemaakt van badmintonshuttles en het schaaltje wat op het tafeltje staat van schelpen. Ook de stoelen in het midden van Ecobirdy zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. De terrazzo look is kenmerkend voor gerecyled materiaal. Wat je ook veel ziet in accessoires is het gebruik van pulp, bij deze vazen op de rechtse foto gemixt met houtsnippers.

Trend 3 natuur als inspiratie

De natuur blijft de belangrijkste inspiratie bron, we willen ons verbinden met de natuur en de natuur in huis halen. Dit zie je terug in de ronde en organische vormen die overal voor komen: in badmeubelen, banken maar ook glaswerk. De vormen zijn zacht en vrouwelijk en weerspiegelen onze behoefte aan warmte en comfort.

De aarde- en natuurkleuren blijven populair in de inrichting van het interieur: bruin, beige, terra, zand en natuurlijk groen. Opvallend is wel dat de kleuren wat intenser worden.

Ook in behang en stof voert de natuur de boventoon. Bloemen en botanische prints komen veel voor, vaak in een wat abstractere uitvoering.  Veel producten hebben een handgemaakte look waardoor je de indruk krijgt dat je een uniek exemplaar in handen hebt.

Ronde en organische vormen worden vaker gecombineerd met rechte vormen. De vormgeving is over het algemeen subtiel en elegant.

Ook bij het ontwerpen van verlichting wordt de inspiratie uit de natuur gehaald.

Trend 4 Kleur en fun

Door de Corona pandemie is er behoefte aan kleur en vrolijkheid in het interieur. De kleuren worden uitbundiger en vaak als een soort van color clash bij elkaar gebruikt. Ook organische en grafische patronen worden met elkaar gemixt zodat een uitbundig geheel ontstaat. Het element lol vind je terug in de vormgeving: het keramieken bijzettafel in de vorm van een spekje.

Trend 5 Gelaagdheid

Stapeling van elementen is opvallend! Zo ontstaat een gelaagdheid die voor contrast en spanning zorgt. Je ziet stapeling in meubels maar ook in accessoires. Soms worden subtiele kleuren ton sur ton toegepast maar soms gaat het ook helemaal de andere kant op en worden juist contrasterende kleuren gebruikt.

Trend 6 Smart living

Er is veel aandacht voor draadloze verlichting. Dit zijn met name de kleinere armaturen die je overal in huis kunt plaatsen. Soms wordt de verlichting gecombineerd met een andere functie bijvoorbeeld een speaker of een drankenkoeler. Dit multifunctionele gebruik zie je ook terug in grotere meubels bijvoorbeeld een bureau wat je uit en in kunt klappen. Of een side table die al voorzien is van een vaas.

Trend 7 Tactiliteit

De aaibaarheid, voelbaarheid van materialen blijft belangrijk. Dit zie je met name in de gebruikte stoffen bijvoorbeeld bouclé en grove geweven stoffen. De ribbel als ontwerpelement zie je overal terug komen: in glas, verlichting, poten, banken maar ook deurvullingen. Ook 3D effecten worden veel toegepast in meubelontwerpen.

Het was heel inspirerend om weer op een internationale beurs rond te lopen. Ik kijk al weer uit naar de volgende editie !!

Tis Chris interieurontwerp